Korrosion på zinkbeklædningens underside

Korrekt montage sikrer lang levetid. Laver man små fejl under montagen, kan der opstå korrosion, hvilket kan forårsage irreversibel skade og forkorte materialets levetid.

Zinkens overflade patinerer relativt hurtigt i forbindelse med luftens ilt, regn, kondens og luftfugtighed. Den flotte matgrå patina beskytter materialet og giver lang holdbarhed.

Men zinkbeklædningens underside patinerer ikke, fordi der ikke er nok af luftens kuldioxid til stede. Hvis undersiden bliver udsat for regn, kondens og luftfugtighed i længere perioder, begynder materialet at korrodere, hvilket med tiden nedbryder zinkens overflade. 

Derfor er korrekt montage afgørende for levetiden af byggeløsninger i zink. Fugt under beklædningen er en af de hyppigste problemer, der opstå pga. monteringsfejl. Årsagen er ofte utilstrækkelig viden om udformning af konstruktionen blandt projekterende og manglende håndværksmæssig erfaring i zinkarbejde blandt de udførende.

Tilstrækkelig viden om konstruktionsopbygning samt de særlige fugttekniske forhold, som knytter sig til såvel brædde- som pladebeklædning som underlag for zinktagdækningen, er afgørende for at undgå skade. God ventilation af konstruktionen er en forudsætning for forebyggelse af korrosion, men lige så vigtig er valg af underlag for zinkbeklædning, som har stor indflydelse på de fugttekniske forhold.

Når det gælder zinkarbejdet, er materialekendskab, projektering og montageteknik de vigtigste faktorer. Montøren skal være særligt opmærksom på korrekt anvendelse af fast- og glidehafter ved de falsede samlinger, da konstruktionen skal kunne optage sammentrækninger og udvidelser af zinkpladerne som følge af temperaturvariationer.

Korrosion på overfladen (ydersiden) opstår ofte på grund af andre fejl – montagen spiller ikke altid den største rolle i det. (Læs mere om misfarvning og korrosion af zink, og hvordan du kan undgå problemer).

Vores eksperter vejleder vores håndværkerkunder om materialevalg og montage og projekterer løsningen efter kundens mål og tegninger. Det sikrer høj kvalitet, lang levetid og tilfredse kunder. (Læs mere om vores monteringsklare koncept og gratis supporttjenester her).