NATO-hovedkvarter med et vidunderligt zinktag

Tidløst mesterværk, der ikke kender nogen grænser

Det nye NATO-hovedkvarter i Bruxelles har det største zinktag i Europa. Taget er dækket af ikke mindre end 35.000 m² NedZink Nova Pro-Tec tagbaner med stående false, der har en tilsyneladende uhåndterlig længde på 26 meter. NATO-hovedkvarteret har været et udfordrende og spændende projekt i mange henseender.

Arkitektur, der fortæller

Det nye og imponerende NATO-hovedkvarter blev designet af det amerikanske firma Skidmore, Owings & Merril (SOM), der bl.a. har designet Burj Kalifa i Dubai og Time Warner Center i New York, og ASSAR Architects fra Belgien. Det kileformede hovedkvarter omfatter otte vinger, der er vævet sammen i en låst struktur. Det symboliserer NATOs skiftende roller efter den kolde krig. Siden da har alliancen i stigende grad udviklet sig i retning af integration og forening med 28 permanente medlemmer og 19 partnerstater.

Den imponerende konstruktion

De otte vinger, hver 200 meter lange og 18 meter brede, er udstyret med et buet tag samt syv overgangsstykker over den sammenkædende sektion – den 38 meter høje agora. I alt spænder taget over ikke mindre end 35.000 m². Tagkonstruktionen består af et ståldæk med profilplader, der anvendes som en støttestruktur, og derefter et 100 mm lag af Foamglas fastgjort på toppen. Foamglas sikrer en damptæt tagkonstruktion. Foamglas-systemet er tyndere og kan bruges i stort set enhver form. Der er næppe nogen begrænsninger med hensyn til form, gradient eller længden af tagfladen. Systemet er ideelt til standard NedZink-materiale og NedZink NOVA Pro-Tec med en coating på bagsiden.

Materialet og montagen på byggepladsen

NedZink NOVA (forpatineret zink) har en enestående position på markedet. NedZink NOVA er bearbejdet, forpatineret titanium-zink, fremstillet gennem en kemisk overfladebehandling. Resultatet er en mat, naturlig, silkegrå overflade. Da arbejdet på NATO-hovedkvarteret skulle udføres i en højde på 38 meter, leverede NedZink materialet i coils på byggepladsen. Tagbanerne blev efterfølgende profileret i stueetagen i længder på 26 meter, løftet op på taget med kran og sikret med hafter. Det tog over tre år at fremstille dette gigantisk tag. Arbejdet blev udført mellem 2013 og 2016. Det var alt i alt et meget udfordrende projekt.

En utrolig anerkendelse

Hos Ned Zink og NG Zink står kvalitet og service i centrum for vores forretning. NATO-projektet er en utrolig stor anerkendelse af vores produkter og service. Som den danske repræsentant for NedZink tilbyder vi danske byggefirmaer materialer og løsninger i topkvalitet, hvilket er blevet dokumenteret igennem 100 år, og som på afgørende punkter ligger betydeligt over de europæiske normkrav. Med Danmarks bedste fageksperter i zinkbranchen sikrer vi også et serviceniveau af allerhøjeste kvalitet i landet.

(Kilde: NedZink - Project in Focus)

Kontakt os, og lær mere om vores materialer og byggeløsninger!