Tagrender – en kort historie

Tagrender er husets paraply, og bygmestre så langt tilbage som romertiden har anerkendt vigtigheden af regnafvandingssystemer. Konger over hele Europa ønskede så tidligt som i 1200- og 1300-tallet at bygge paladser og tårne med udvidede regnafvandingssystemer, så væggene ikke blev skyllet væk efter et par år og forblev flotte i mange år. Men det var først efter den industrielle revolution, at regnafvandingssystemer begyndte at spille en større rolle for almindelige boligejere. Der var et voksende behov for kompakte boliger, der er tørre og dermed sikrer lavere risiko for astma, bronkitis samt lungebetændelse.

Historisk set har bygmestre eksperimenteret med mange forskellige materialer og teknikker. Der er eksempler på tagrender, bygget af træ, sten, cement, bly, jern, osv. Men mange af disse løsninger holdt ikke længe og fungerede heller ikke godt, så der var behov for nye materialer og anvendelser.

Zink og kobber som tagrendemateriale blev først anvendt i slutningen af 1800-tallet, og over de sidste 100 år har de vist sig at være fremragende tagrendematerialer med ekstrem holdbarhed, stabilitet og smukt udseende. Andre materialer, der er anvendt som tagrendemateriale i moderne byggeri, inkluderer stål, PVC, kobber og forskellige legeringer. Imidlertid viser erfaringen, at disse materialer ikke kan konkurrere med zinkens og kobberets holdbarhed og tidløst smukke udseende.

Da zink og kobber er 100% genanvendelige og kan genanvendes gentagne gange uden at tabe deres værdi og fremragende egenskaber, er der en stor chance for, at de bliver ved med at være det bedst tilgængelige tagrendemateriale i de næste årtier. Med moderne teknikker er det også muligt at transformere zinkmaterialets udseende uden at formindske dets kvalitet og holdbarhed. Så i dag kan boligejere og byggefirmaer vælge fra en bred vifte af zinkmaterialer udover blank zink såsom forpatineret zink, sort zink og zink i forskellige nuancer (rød, blå, grå). Kobber er også tilgængeligt i forpatineret form.

For mere inspiration tjek mulighederne her.