Zink og træ: Bæredygtig arkitektur

Zink og træ er naturmaterialer og nogle af de mest bæredygtige byggematerialer, man kan finde på markedet. Sammen danner de en både elegant og holdbar løsning. Træ er den mest anvendte støtte for NG PRO facade-, tag- og kvistløsninger i zink. Men træ kan også anvendes i kombination med zink for at skabe arkitektonisk flotte facadedesign. En træfacade med sternbeklædning i zink er et populært valg i moderne arkitektur.

Træmaterialets varme og zinkens modernitet tilføjer et elegant og spændende udseende til arkitekturen.

Fra et teknisk og funktionelt synspunkt komplementerer de også hinanden perfekt: Træ er stift og giver ekstra stærk støtte, mens zink er let, men meget stærk, holdbar og beskyttende. Zinkbeklædning holder skadelige elementer ude, beskytter sikkert, hvad der er inde i enheden, og bidrager til bygningens samlede kvalitet.

Økonomisk set er både zink og træ et godt valg, da de er meget holdbare, når de er anvendt sammen. En facade eller et tag beklædt i zink er vedligeholdelsesfrit og står ikke til udskiftning i op til 100 år. Zink genudvikler eller “selvhelbreder” eventuelle ridser og ufuldkommenheder takket være patinaen. Officielt kaldes denne patina for zinkhydroxylcarbonat. Den blokerer fugt og kemikalier fra at trænge ind i zinken. Hvis det beskyttende lag nogensinde bliver ridset, vil hydroxylkarbonatet blive gendannet over tid (tager typisk to til fem år, afhængigt af klimaet), hvilket gør zink naturligt resistent over for korrosion. Byggeløsningen i zink forbliver æstetisk i hele sin levetid. Vedligeholdelsesbesparelsen med zink er meget høj, hvilket gør zink attraktiv for flere og flere boligejere og arkitekter.

Fra synspunktet bæredygtighed er zink og træ nogle af de mest optimale løsninger, da begge materialer nemt kan genanvendes. Den reelle genanvendelse af både zink og træ er tæt på 100% i Europa. En anden stor bæredygtighedsfordel for zink i forhold til andre metaller er, at det kræver meget mindre energi at forfine zink end aluminium, kobber eller rustfrit stål. Fx er den energi, der kræves for at producere zink fra malm, en fjerdedel af den nødvendige energi til at fremstille aluminium, og halvdelen af den energi, der kræves til at fremstille kobber og stål.

Der er kun få trætyper, zink ikke må anvendes sammen med. Download vejledningen for at lære mere om, hvordan zink kombineres med forskellige trætyper og andre byggematerialer.

Kontakt os og lær mere om mulighederne!