Zinkfacade: stilrent design med ekstrem holdbarhed

Det franske låneord "facade" betyder "ansigt", og man kan sige, at facaden er bygningens og husets ansigt. Med andre ord er facaden et af de mest afgørende elementer, når det gælder husets udseende, stil og fremtoning. Facaden er nemlig bygningens udvendige side, normalt (men ikke altid) fronten, hvilket er den mest synlige del af bygningen for den eksterne verden.

I arkitekturen er bygningens facade ofte det vigtigste aspekt fra et designmæssigt synspunkt, da den sætter tonen for resten af bygningen. Den tilføjer en personlighed til hele bygningen og formidler smagen af de mennesker, der skabte den. Fra et byggeteknisk perspektiv er facaden også af stor betydning på grund af dens indvirkning på energieffektivitet og materialets levetid. En facadebeklædning i zink giver en ekstra hud til alle slags bygninger, hvilket giver beskyttelse mod regn, vind og UV-stråler og dermed forlænger bygningens levetid.

Zinkfacade har længe været en del af arkitekternes designpalet, og den har været med til at skabe nogle af de mest charmerende facadedesign.

Så lad os snakke lidt om facadedesign i zink, og hvilke muligheder der er i den danske byggeindustri. Vi håber, at du får inspiration og nye ideer til dit næste byggeprojekt!

 

Blindfals design

De rektangulære blindfalse plader tilbyder en elegant beklædningsløsning til både store og mindre facadeoverflader. Samlingerne tilføjer overfladen et lækkert design, hvilket kombinerer perfekt både med mursten og betonvægge. Systemet bruger blindfals (en slags samleprofil) på alle fire sider og kan monteres enten vandret eller lodret. De præfabrikerede plader monteres med skjult fastgørelse.

For at sikre den bedst mulige kvalitet og størrelse i forhold til facaden kan profilen fremstilles efter de enkelte krav. Systemet giver stor fleksibilitet, da profilerne kan leveres i mange former og størrelser. Profilerne kan være firkantede eller rektangulære. Den anbefalede bredde for profilen er 50 cm, men den kan også være længere. Den maksimale længde er typisk 3 m, men den kan også være længere efter behov. Tykkelsen på de anvendte zinkplader afhænger af pladedimensioner. Små og mellemstore plader anvendes fx med 0,7 mm tykt zink, mens de større plader kræver 0,8 mm tykt zink. Øget zinktykkelse vil give en fladere overflade, men stigende panelmål vil have den modsatte virkning og kan fremkalde nogle ujævnheder.

Montage

 • Blindfals facade skal understøttes af en træstruktur, helst uhøvlede og uden fer og not (pga. bedre ventilation).
 • Pladerne monteres i rækkefølge fra bunden og opad og med beskyttelsesfilmen på.
 • Systemet omfatter et komplet udvalg af præfabrikerede fastgørelseselementer og finishelementer.

Stikfals

Stikfals systemet er velegnet til store facadeoverflader og kan monteres både lodret og vandret. Systemet består af flere hovedelementer: stikfals profil, samleprofil i forskellige størrelser, hjørneprofil, afslutningsprofil, endeprofil m.v. De samles enkelt med indstik i falsen og monteres med hafter. Præfabrikerede stikfals profiler fås i forskellige størrelser, men typisk er længden mellem 1 og 3 meter. Stikfals profilerne er samlet, således at der oprettes et indstik i falsen. Dimensionerne af profilen og tilbehør er forskellige, men generelt er panelbredden maksimalt 30 til 33 cm. Bredden er reduceret til 20 cm til applikationer i kystområder.

Typisk anbringes systemet med en materialetykkelse på 0,7 eller 0,8 mm. Standardløsninger er tilgængelige, og indvendige og udvendige hjørner er også præfabrikerede efter enkelte behov.

Montage

 • Profilen giver mulighed for hurtigt og effektivt at dække en facade, fordi alle elementer er præfabrikerede efter standardmål eller efter enkelte behov. De præfabrikerede profiler leveres direkte på byggepladsen og fastgøres derefter mod facadeunderstrukturen.
 • Stikfals facade skal understøttes af træunderlag.
 • De præfabrikerede profiler skal sømmes på de underliggende træplader, fortrinsvis ved hjælp af søm. Afhængigt af den valgte profil samles profiler ved indstik, som kan indstilles mellem 12-20 mm bredde. Profillængderne er maksimalt 3000 mm.

Stående fals

Det stående false system giver et flot udtryk til huset og er også det mest udbredt design for zinktage. Designet giver mulighed for at skabe kontinuitet mellem tag og facade og blande dem som en. Som navnet "stående false" indebærer, består systemet af false. Dette design monteres hurtigt og til en rimelig pris, hvilket skyldes, at profilerne er monteringsklare og fås i store dimensioner, hvilket betyder, at de dækker et stort område.

Beklædningsprofilerne kan leveres i forskellige størrelser (http://www.ng-zink.dk/produkter/blank-zink/staaende-fals). Den anbefalede tykkelse for facader er 0,7-0,80 mm.

Montage

 • De monteringsklare profiler leveres i standardstørrelser og individuelle størrelser og er fastgjort til den pågældende understruktur ved hjælp af hafter.
 • Profilerne er lagt fra venstre til højre eller fra højre til venstre, som angivet på understrukturen. Profilerne installeres i rækkefølge fra enten venstre til højre eller fra højre til venstre for lodrette paneler.
 • Vandrette paneler skal installeres fra bunden og opad. Inden den første profil er lagt, skal bundprofilen imidlertid monteres.

Klink

Systemet ligner stikfals facaden og består af de samme elementer. Profilerne er fastgjort med hafter og sømpistol, og panelerne holdes på plads uden synlige fastgørelsesdele. De overlappende paneler er leveret efter individuel mål, installeret vandret og fås i forskellige længder (typisk 1-2-3 m).

Montage

 • Panelerne er installeret i en rækkefølge fra bunden til toppen og fastgjort med en sømpistol til træstøtter og skruet i position ved brug af hafter.
 • Profilen giver mulighed for hurtigt og effektivt at dække en facade, fordi alle elementer er præfabrikerede efter standardmål eller efter enkelte behov.
 • De præfabrikerede profiler leveres direkte på byggepladsen og fastgøres derefter mod facadeunderstrukturen.

 

Hvad skal du vælge?

Blindfals

Mønstret af blindfals facadesystemer fremhæver et rent og stilfuldt udtryk. Derfor kan blindfals være et godt valg, hvis man ønsker sig et rent udtryk med rektangelmønstre på overfladen og skjulte fastgørelseselementer. Udover store facadeområder er blindfals også den foretrukne (og ofte den eneste) designoption for beklædning af gavle, stern og kviste. Nogle fordele ved blindfals:

→ Lodret eller vandret installationsmulighed

→ Skjulte fastgørelser

→ Flotte samlingsdetaljer

→ Kan bruges både til renovation og nybyggeri

Stikfals

Et facadesystem i stikfals giver huset helt nye linjer og udtryk. Samlingerne er tættere, hvilket giver overfladen mere dynamik. Dette system giver den største fleksibilitet med hensyn til designmuligheder. Man kan nemlig regulere fugebredden og på den måde styre, hvor ensartet overfladen bliver. Anvend smalle fugebredder for et ensartet look, og øg fugebredden for at skabe markante linjer på overfladen.

→ Elegante lineære profiler

→ Skjult fastgørelse, og forskellige muligheder for fugebredde

→ Vandret eller lodret installationsmulighed

→ Kan bruges både til renovation og nybyggeri

Stående fals

Tilføj et moderne udtryk til huset med stående fals facadesystemer! Stående fals facadesystemer giver et eksklusivt og stilrent udseende til alle bygninger. Stående fals facadesystemer fås i zink, kobber og aluminium. Du kan vælge mellem vandrette og lodrette stående fals facader.

→ Skjult fastgørelse

→ Kan bruges til tagløsninger, hvilket betyder, at man kan skabe kontinuitet mellem tag og facade

→ Kan også anvendes til kvistløsninger (fx cirkelkviste anvender typisk dette design)

→ Vandret eller lodret monteringsmulighed

→ Kan bruges til både renovering og nybyggeri

Klink

Klink design er på samme tid klassiske, udtryksfulde og moderne. Den ru struktur af klink facadesystemer og spil af lys og skygge på overfladen giver et unikt udtryk til huset.

→ Dekorativ

→ Omkostningseffektiv

→ Skjult fastgørelse

→ Klassisk og stilfuldt design

→ Nem montering

→ Alsidig og mange flotte detaljer