Forpatinerede zinkmaterialer: Fremstilling og unikke egenskaber

Zinken er helt blank, når den kommer ud af ovnen. Herefter bliver den bearbejdet i valseværket og til sidst i rollingværket, hvor materialet rulles til coils. Zinkmaterialer i coils bliver solgt til produktions- og salgsvirksomheder og anvendes til forskellige projekter i byggeriet – herunder facade- og tagbeklædning samt tagrender. Den blanke overflade vil patinere relativt hurtigt efter montagen, når den er udsat for vind, regn og vejr. Blank zink vil opnå en ensartet, matgrå overfladeoptik ca. 1-2 år efter montagen.

De moderne teknologier, som vores leverandører anvender, gør det dog muligt at fremstille zink i forskellige nuancer: Matgrå, mineralgrå, antracitsort, blålige, rødlige og grønlige nuancer er allerede tilgængelige og meget populære i både Danmark og andre lande i Europa. Disse forpatinerede zinkmaterialer er gode alternativer til blank zink, hvis man ønsker en mat overflade lige fra det øjeblik, produktet er monteret.

I tilfælde af forpatinerede materialer kører zink videre fra rollingværket til forpatineringsværket. Her bliver blank zink kørt igennem et syre-basebad, hvilket simulerer den naturlige patinering af zink gennem kemiske processer, der ligner de tilstande, som zinken er udsat for, når den møder vind, fugt og regn.

Den største forskel mellem forpatinerede zinkmaterialer og coatede, prælakerede eller galvaniserede materialer er derfor, at forpatineringen ikke er et ekstra lag, der tilføjes til materialet. Det er en del af selve materialet, og det er en blivende overflade. Coating, lakering og galvaniserede belægninger kan slides pga. hårdt klima, men forpatineringen holder under selv barske miljøforhold.

Desuden er det også en stor fordel ved forpatinerede materialer, at de har et betydeligt lavere CO2-aftryk i fremstillingsfasen sammenlignet med coatede, prælakerede eller galvaniserede materialer, der kræver mere komplekse kemiske behandlinger og stoffer. I genanvendelsesfasen er det også et stort plus, at forpatinerede zinkmaterialer ikke indeholder andre kemiske stoffer og derfor nemt kan genanvendes og omsmeltes til nye produkter. På grund af materialets renhedsgrad har udtjente produkter i forpatineret zink en høj værdi og kan indgå direkte i nye produkter. Det samme kan ikke siges om coatede, lakerede og galvaniserede materialer. 

 

Se videoen lavet af vores hollandske leverandør, NedZink, og få indblik i fremstillingsprocessen af forpatineret zink.