Farvet titaniumzink pryder den olympiske banegård

Et buet NedZink-tag i varm, rød nuance pryder togstationens bygning, hvor højhastighedstoget kører mellem Wonju og Gangneung i Sydkorea. Stationen i PyeongChang blev åbnet i slutningen af 2017, og et stort antal atleter og besøgende benyttede den på deres vej til de olympiske vinterlege.

Et visuelt højdepunkt

Ikke alene blev der bygget nye stadioner til forberedelse af den store sportsbegivenhed, men regionens infrastruktur blev også forbedret i høj grad. Opførelsen af fx en 120 kilometer lang dobbeltbanelinje mellem Wonju og Gangneung dannede et af højdepunkterne (highlights) sammen med den unikke stationsbygning i PyeongChang, som virkelig fanger øjet. Designet af det koreanske arkitektfirma Suh-Han Architects & Engineers Inc. er stationsbygningen kendetegnet ved de afrundede, buede former - der er typiske for denne region - og konstrueret af en kombination af metal, glas og natursten.

NedZink NUANCE Rød

Arkitekten valgte NUANCE Red fra NedZinks Titanium zink produktportefølje til det buede tag. Zinktaget på 3.800 m² er meget subtilt og upåfaldende på grund af det eksklusive, diskrete og varme look, som den rødlige nuance giver. Udover den røde nuance omfatter NedZink NUANCE-serien også blå og grønne nuancer i både plader og spoler. Andre farver kan fremstilles på forespørgsel.

På byggepladsen

NedZink leverede NUANCE Red-materialet i store spoler via sin asiatiske agent JK Tech GMN til tag- og facadefirmaet HeungSung Engineering & Construction Co. Ltd i Seoul.  Specielle maskiner blev efterfølgende brugt på byggepladsen for at fremstille let buede profilplader på 450 millimeters bredde og 25 meters længde. En kran blev brugt til at hejse pladerne op på taget, hvor de blev fastgjort med hæfteklammer til den trapezformede, fugtsikrede understøtningsstruktur. Sternen var også beklædt af NUANCE Red, hvorved den fulde bredde af spolen blev brugt. NedZink-materialet blev monteret på en specialdesignet forskalling og følger tagets kurver. Pga. denne specifikke konstruktion og det specielle design er de firkantede tagrender skjult.

Et iøjnefaldende bygningsværk

PyeongChang er et iøjnefaldende bygningsværk. For passagererne er det måske kun en station, hvor man kan stige af og på, men for eksperter inden for byggeindustrien er det et ekstraordinært mesterværk - en konstruktion, som man helt sikkert ikke finder i lærebøgerne.

Lokation: PyeongChang
Projekt: Banegård (Train Station)
Materiale: NedZink NUANCE Rød
Arkitekt: Suh-Han Architects & Engineers Inc. (Korea)
Entreprenør (contractor): HeungSung Engineering & Construction Co. Ltd (Korea)